ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
«ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ»
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Search

Πολιτιστική Ακαδημία
«Άγιος Επιφάνιος»
Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού

Η Ιερά Μητρόπολις Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βασίλειος προχώρησαν το 2008 στην ίδρυση της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος». Η Ακαδημία ανασυστάθηκε το 2022.

Η Ακαδημία αποβλέπει στην προώθηση της έρευνας και στη μελέτη και προαγωγή της πολιτιστικής, θρησκευτικής και φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Από την ίδρυσή της, η Ακαδημία έχει αναπτύξει δραστηριότητα στους τομείς της Αγιολογίας, της Θεολογίας, της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Γραμματολογίας, της Τέχνης, της Οικολογίας, της Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής. Ταυτόχρονα, μέσω προγραμμάτων και δράσεων αποσκοπεί να συμβάλει στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στις δραστηριότητες της Ακαδημίας εντάσσεται η έκδοση επιστημονικών και άλλων έργων, η διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων, διαλέξεων, εκδηλώσεων και εκθέσεων. Βασική προτεραιότητα της Ακαδημίας αποτελεί η σύσταση του Ινστιτούτου Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού η διενέργεια ερευνητικών, επιστημονικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και η διαμόρφωση Βιβλιοθήκης, φυσικής και ψηφιακής, με προσανατολισμό τη μελέτη της Κυπριακής Αγιολογίας και των Πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Για την υλοποίηση των στόχων και των δραστηριοτήτων της, η Ακαδημία συνεργάζεται με φορείς και οργανισμούς της Κύπρου και του εξωτερικού.

Έδρα της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» – Ινστιτούτου Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού είναι η Ιερά Μονή Παναγίας Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα Αμμοχώστου.

Στο έμβλημα της Ακαδημίας εικονίζεται ο άγιος Επιφάνιος. Ο άγιος Επιφάνιος επίσκοπος Σαλαμίνας–Κωνσταντίας και αρχιεπίσκοπος Κύπρου από το 367 μέχρι το 403, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκκλησιαστικούς Πατέρες, με δυναμική συμβολή στα δρώμενα της εποχής του και πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο μελετάται και μεταφράζεται εδώ και αιώνες.

EL