ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
«ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ»
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Οικολογικό Κέντρο «Φυσιολόγος»

Η Μονή της Αγίας Νάπας, έδρα της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος», συνδέεται αναπόσπαστα με το φυσικό της περιβάλλον. Νάπα/νάπη, άλλωστε, σημαίνει δασώδης κοιλάδα. Μέσα στον χώρο της Μονής μπορεί να συναντήσει κανείς χαρακτηριστικά δείγματα του περιβάλλοντος και της χλωρίδας της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη νότια είσοδο της Μονής της Αγίας Νάπας βρίσκεται αιωνόβιο δέντρο, ηλικίας 600 χρόνων, που είναι και το πιο γνωστό του είδους της συκομουριάς (τουμπεζιάς) στην Κύπρο. Το δέντρο σχετίζεται με την ιστορία της Μονής, αφού κατά την παράδοση το φύτεψε Ενετή αρχοντοπούλα.

Είναι γνωστότερο εξαιτίας της αναφοράς σε αυτό στο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη «Αγιάναπα Β΄»:

Κάτω απ’ τη γέρικη συκομουριά

τρελός ο αγέρας έπαιζε

με τα πουλιά με τα κλωνιά

και δε μας έκρενε

Τις τελευταίες δεκαετίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθόδοξη θεολογική προσέγγιση των οικολογικών θεμάτων. Οι οικολογικοί προβληματισμοί αποτυπώνονται και στη διδασκαλία της Εκκλησίας και στα έργα των Πατέρων. Μάλιστα στον άγιο Επιφάνιο είχε στο παρελθόν αποδοθεί και ένα ευρέως διαδεδομένο και μεταφρασμένο έργο με τίτλο Ὁ Φυσιολόγος (Εἰς τὸν Φυσιολόγον τὸν διεξελθόντα περὶ τῆς ἑκάστου φύσεως τῶν θηρίων τε καὶ τῶν πετεινῶν), από το οποίο λαμβάνει και το όνομά του το Οικολογικό Κέντρο της Ακαδημίας.

Η δημιουργία του Οικολογικού Κέντρου «Φυσιολόγος» αποσκοπεί στην προβολή και διατήρηση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής. Ταυτόχρονα στοχεύει να συμβάλει στην οικουμενική προσπάθεια για αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Σε συνεργασία με φορείς και την τοπική κοινωνία διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα και περιβαλλοντικές δράσεις.

EL