"SAINT EPIPHANIOS"
CULTURAL ACADEMY
INSTITUTE OF STUDIES, RESEARCH AND CULTURE

ΜΝΗΜΕΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ - ΠΛΗΓΕΣ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ.
ΕΚΘΕΣΗ

Μια έκθεση μνήμης, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών και Πολιτισμού – Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος».

Η ξεχωριστή υπαίθρια φωτογραφική έκθεση φιλοξενείται σε διάφορα σημεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο 2022. Η έκθεση φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με σύγχρονες προς τα γεγονότα φωτογραφικές αποτυπώσεις, οι οποίες αναδιπλώνουν το γενικό θέμα του ξεριζωμού του στοιχείου της ρωμιοσύνης και των πληγών που προηγούνται και έπονται. Τοποθετούμενες παράλληλα, οι φωτογραφίες συνδέουν συνειρμικά τους χώρους και τον χρόνο, και επιτρέπουν την προσέγγιση των θεμάτων του ξεριζωμού και των πληγών της ρωμιοσύνης, καθώς και των επιμέρους ζητημάτων της εισβολής, λεηλασίας, αιχμαλωσίας, καταστροφής, σύλησης, προσφυγιάς, πόνου, αγωνίας, ελπίδας και μνήμης.

Αποσπασματικές αναπαραγωγές πρωτοσέλιδων και άρθρων εφημερίδων, που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποβλέπουν στο να αναδείξουν την πιστότητα των γεγονότων. Μέρη μιας ιστορικής μαρτυρίας, του έτους 1914, αξιοποιούνται ως απόδειξη της κυκλικότητας, της επανάληψης, της αδιάκοπης παρουσίας του παρελθόντος, του παράλληλου της πορείας της ρωμιοσύνης και των πληγών που δέχτηκε και δέχεται.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παραδώσει μια νοερή πορεία μνήμης, να καταδείξει τα κοινά βιώματα και τις κοινές πληγές της ρωμιοσύνης. Προσδοκά ταυτόχρονα να ανακινήσει τη μνήμη του επισκέπτη και να τον καταστήσει, τέλος, ενεργό στοιχείο της έκθεσης, μέσω διαδραστικών στοιχείων.  μν

Οι αναλυτικές πληροφορίες για τα όσα παρουσιάζονται, διατίθενται μέσω κωδικών γρήγορης ανταπόκρισης (qr codes). Υλικό ανακτήθηκε από έντυπες εκδόσεις και από αποθετήρια βιβλιοθηκών και συλλογών ανοικτής πρόσβασης και άλλο παραχωρήθηκε ευγενικά με σχετικές άδειες από τα φωτογραφικά αρχεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος, του Μουσείου Μπενάκη, της συλλογής σπάνιων φωτογραφιών David E. Moore του Columbia University Νέας Υόρκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, καθώς και από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου και το ερευνητικό αρχείο Οδυσσέα Χρίστου – 1974 Μαρτυρίες και Τεκμήρια.

Η έκθεση διατίθεται επίσης σε μορφή σύντομης ταινίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Κάκκουρα για την © Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» 2022. 

Φωτογραφία αφίσας © Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ἐκθεσης, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια των κατόχων και δημιουργών. © 2022 Πολιτιστική Ακαδημία "Άγιος Επιφάνιος"
EN