ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
«ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ»
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Search

Υπαίθρια Έκθεση

ΘΕΟΣ ΕΦΑΝΕΡΩΘΗ

Η Γέννηση του Χριστού είναι το κεντρικό γεγονός της ιστορίας του κόσμου και η αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου, το γεγονός που εκφράζεται με δοξολογία και ευχαριστία από τους πιστούς, και μέσα από ύμνους και εικόνες.

«Τι να σου προσφέρουμε Χριστέ, διότι φανερώθηκες επάνω στη γη ως άνθρωπος για εμάς; Γιατί το κάθε κτίσμα που δημιούργησες σου προσφέρει την ευχαριστία του· οι Άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί τον Αστέρα, οι Μάγοι τα δώρα, οι Βοσκοί το θαύμα, η γη το σπήλαιο, η έρημος τη φάτνη· και εμείς την Παρθένο Μητέρα», ψάλλει ο υμνωδός.

Μέσα από την εικόνα της Γέννησης ζωντανεύει το μυστήριο της ενανθρώπησης και άμεσα κατανοείται το πνευματικό μεγαλείο της εορτής. Τα Χριστούγεννα, ως πραγματικότητα συνδεδεμένη με την αποκάλυψη του Λόγου του Θεού και με τη σάρκωσή Του εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, και ως γεγονός σχετιζόμενο με την κατά σάρκα περιτομή και τη Βάπτιση του Χριστού, και με την παρουσία Του στους αγίους, όπως στον Μέγα Βασίλειο, αποτελούν τα θέματα της έκθεσης.

Στην υπαίθρια έκθεση που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» παρουσιάζονται επιλεγμένες εικόνες που προέρχονται από ελεύθερους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Οι εικόνες συνοδεύονται από την εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από κείμενα της Καινής Διαθήκης.

Ο θεατής καλείται να ανιχνεύσει την ιστορία, όπως αυτή ερμηνεύεται από τον ιδιαίτερο χρωστήρα εικονογράφων διαφόρων σχολών και εποχών, και παραδίδεται από τα ιερά κείμενα.

ΛΑΟΣ ΕΥΦΡΑΝΘΗ

Σε δεύτερη ενότητα με τίτλο ΛΑΟΣ ΕΥΦΡΑΝΘΗ παρουσιάζονται πτυχές της λαϊκής λατρείας του Δωδεκαημέρου στην Κύπρο, μέσα από κείμενα και σκίτσα.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Παραλίμνι

6 Δεκεμβρίου 2021 – 6 Ιανουαρίου 2022

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Χριστίνα Κάκκουρα

Φωτογραφίες από την υπαίθρια έκθεση

EL