Τα θρησκευτικά μνημεία
της νέας πόλης της
Αμμοχώστου
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
των βυζαντινολόγων Δρος Ανδρέα Φούλια και Δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου,
παρουσιάζεται προσεχώς από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου
και της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος».
Η έκδοση πραματοποιείται με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας
και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Καταγραφή της ιστορίας και της κληρονομιάς
Για όλα τα θρησκευτικά μνημεία της νέας πόλης της Αμμοχώστου γίνεται, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, εκτεταμένη επιστημονική έρευνα, καταγραφή της ιστορίας και των κειμηλίων τους. Οι καταγραφές και οι περιγραφές συμπληρώνονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει αρχειακά τεκμήρια (παλιές φωτογραφίες, αναπαραγωγές χαρτών, κωδίκων και καταστίχων, αρχιτεκτονικών σχεδίων) αλλά και πολύτιμες, σπάνιες και λεπτομερείς φωτογραφίες, που αποτυπώνουν το εξωτερικό και εσωτερικό θρησκευτικών μνημείων της περίκλειστης πόλης.
Αντανακλά η παρουσίαση των θρησκευτικών μνημείων της νέας πόλης της Αμμοχώστου την ταυτότητα και η ιστορία των κατοίκων της, και κατ’ επέκταση πτυχές του πολιτισμού που κληρονόμησαν και βίωναν, προτού διακοπεί η ζωή στην πόλη το 1974 εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, και τον οποίο κληροδοτούν μέσα από μνήμες στις επόμενες γενεές, έστω και υπό συνθήκες κατοχής.
Μνημεία ορθόδοξα, ετερόδοξα, μουσουλμανικά
Απόσπασμα από τον πρόλογο των συγγραφέων:
Στον ανά χείρας τόμο περιλαμβάνονται τα θρησκευτικά μνημεία των Βαρωσίων και ένα της παλαιάς πόλης, που λειτουργούσε ως ενορία της νέας πόλης· συγκεκριμένα 16 ορθόδοξα εκκλησιαστικά μνημεία (τα δύο τουλάχιστον από αυτά, που είναι μεσαιωνικά, είναι αμφίβολο σε ποια ομολογία ανήκαν), δύο Λατινικά/ Μαρωνιτικά, τρία Αγγλικανικά και ένας ερειπωμένος υπόσκαφος ναός, ίσως του λατινικού δόγματος. Στον κατάλογο συμπεριλάβαμε επίσης δύο μουσουλμανικά τεμένη, τα οποία βρίσκονται εντός της νέας πόλης. Τα 24 συνολικά θρησκευτικά μνημεία, που αναφέρονται στον τόμο, είτε σώζονταν μέχρι το 1974, είτε διατηρούνται μέχρι σήμερα, ή είναι πλέον χαμένα και εντοπίστηκαν μέσα από την αρχειακή έρευνα των τελευταίων χρόνων. Μια σύντομη αναφορά γίνεται στο τέλος και για τα κοιμητήρια της πόλης. Τα μνημεία αυτά αποτελούν στο σύνολό τους αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της πόλης. […]
Η έκδοση απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την κληρονομιά και την παράδοση μιας πόλης ιστορικής, που κατά τα τελευταία 50 χρόνια είναι περίκλειστη, απροσπέλαστη, και τα θρησκευτικά μνημεία της αφημένα, απογυμνωμένα, αλλοιωμένα, κατεστραμμένα.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διαφαίνεται –ίσως και για πρώτη φορά τόσο έντονα–, η αξία των θρησκευτικών μνημείων της νέας πόλης της Αμμοχώστου, ως ζωντανής κληρονομιάς που καλείται ο αναγνώστης να εξερευνήσει, να διαφυλάξει, να μεταδώσει στο παρόν και το μέλλον.