Εκκλησιαστικό Μουσείο
Αγίας Νάπας

Το έργο της διαμόρφωσης Μουσείου και της αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής της Μονής Αγίας Νάπας πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Ακαδημία – Ερευνητικό Κέντρο «Άγιος Επιφάνιος» σε συνεργασία με διεθνή επιστημονική ομάδα.

Οι πρόσφατες ανασκαφικές δραστηριότητες στη Μονή συμβάλλουν σημαντικά στην επαναξιολόγηση του μνημείου. Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, συντηρούνται και θα εκτίθενται στο Μουσείο.

Το Μουσείο θα είναι επισκέψιμο για το κοινό το 2021. Στις αίθουσες του Μουσείου θα φιλοξενούνται μόνιμα εκθέματα, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Μονής της Αγίας Νάπας και να γνωρίσει πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού, της καθημερινής ζωής και της οικονομίας της Κύπρου. Εκτός από τα αρχαιολογικά και άλλα ευρήματα, στο Μουσείο θα εκτίθεται μέρος της Συλλογής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, καθώς και εικόνες από τη Μητροπολιτική Περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, μερικές από τις οποίες αποτελούν μέρος των επαναπατρισθέντων εικόνων του Μονάχου. Η εμπειρία του επισκέπτη θα συμπληρώνεται μέσω διαδραστικών, πολυμεσικών και ψηφιακών εφαρμογών, ειδικά διαμορφωμένων για το Μουσείο.

Περισσότερες πληροφορίες και εικονική περιήγηση στην ιστοσελίδα του Μουσείου.