Δ΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ

Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ

 

Η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» ανακοινώνουν τη διοργάνωση του Δ΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως στο Παραλίμνι, από την 1η μέχρι 3η Φεβρουαρίου 2018.
Προηγήθηκαν το Α΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο είχε εισαγωγικό χαρακτήρα, τόσο στην Αγιολογία γενικά όσο και στην Κυπριακή Αγιολογία ειδικότερα, το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Από τον άγιο Επιφάνιο στον άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο (4ος-12ος αι.), το οποίο κάλυψε την βυζαντινή περίοδο της Κυπριακής Αγιολογίας και το Γ΄Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας. Φραγκοκρατία-Ενετοκρατία-Τουρκοκρατία (1191-1878).
Τα αγιολογικά αυτά συνέδρια σκοπό έχουν να συμβάλουν στη μελέτη του βίου, του έργου και της τιμής των Κυπρίων Αγίων. Ως γνωστόν η Κυπριακή Αγιολογία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας της Κύπρου, αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας γενικότερα, το οποίο δεν έχει μελετηθεί συστηματικά και επαρκώς μέχρι σήμερα. Η διοργάνωση των αγιολογικών συνεδρίων από την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας ευελπιστεί να καλύψει αυτό το επιστημονικό κενό.
Το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα φέρει τον γενικό τίτλο: «Οικουμενικοί Άγιοι τιμώμενοι στην Κύπρο» και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν πέραν των 30 εισηγήσεις από διακεκριμένους Καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.